Bewegen met aandacht
  • Home
  • Aandacht
  • Yoga
  • Dans
  • Over Anna
  • Blog
  • English

Aandacht

Enkele jaren geleden las ik in een artikel over multitasken de volgende zin: 'Als ik zou moeten zeggen wat geluk is, zou ik zeggen: aandacht. Concentratie. Niets is heerlijker dan geheel opgaan in wat je aan het doen bent.' In die periode was ik er trots op dat ik het altijd druk had en moeiteloos meerdere dingen tegelijk kon doen. Maar inmiddels weet ik dat ik gelukkiger word als ik met aandacht leef. Ik zoek bewust de stilte op en maak ruimte in mijn dagen voor momenten (en uren) van 'nietsdoen'. Ook wandelen, mediteren en creatief bezig zijn helpen me de aandacht erbij te houden.

Wandelen

Ooit las ik in de Volkskrant een column van de socioloog Kees Schuyt, waarin hij een prachtige omschrijving geeft van wandelen. Schuyt schrijft: 'Het interessante van wandelen is dat het een van de prachtigste voorbeelden is van een intrinsieke bezigheid, een activiteit die ondernomen wordt omwille van de activiteit zelf en niet om iets anders. Je hebt er maar heel weinig voor nodig, namelijk een klein beetje lichamelijk energieverbruik en een paar zolen. Je eindigt waar je begonnen bent: bij de deur van je eigen huis.'
In 2000 kon ik me met een beurs van NWO terugtrekken voor het schrijven van mijn boek over het leven van balletdanseressen. In die maanden begon ik elke dag met een uur wandelen en als ik tijdens het schrijven weleens vastliep ging ik wandelen om ruimte te maken in mijn hoofd.

Onderzoek toont aan dat wandelen bevorderlijk is voor ons fysieke en psychische welbevinden. Voor mij komen in wandelen beweging en mindfulness bij elkaar. Ik doe het dagelijks, vaak alleen en ook graag met anderen, langs bekende rondjes en soms op zoek naar nieuwe ontdekkingen. 

Creativiteit

In veel spirituele tradities is leven met aandacht of oplettendheid een belangrijk deel van de opdracht. De laatste jaren is deze levenshouding bekend geworden onder de naam mindfulness. Mijn persoonlijke bewustwording van het belang van aandacht ging via Benedictus. Inderdaad, degene die in de eerste helft van de 6e eeuw een regel voor monniken schreef. In een periode waarin ik het ongelooflijk druk had met werk en andere verantwoordelijkheden, was het boekje Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven van de Nijmeegse filosoof Wil Derkse heel inspirerend.
​
Aandachtig leven wordt ook bevorderd door meer ruimte te geven aan creativiteit. Scheppend bezig zijn vraagt concentratie. Met behulp van het boek The Artist's Way van Julia Cameron vond ik een paar jaar geleden de weg terug naar mijn creativiteit. Ik vind het heerlijk om dingen mooi te maken, naaide altijd mijn eigen kleren en maakte sieraden. Maar door tijdgebrek leek dat aspect van mijn leven geheel verdwenen. De methode-Cameron bracht dit terug. Het is heerlijk om te ervaren hoeveel aandacht het maken van een glas-in-lood-raam of een 
mozaïektafeltje vraagt en hoeveel vreugde dat geeft.

Stilte

Er zijn veel verschillende manieren om stilte op te zoeken en te ervaren. Je kunt in je eentje de natuur ingaan, thuis op je meditatiekussen een half uurtje stilzitten of in een stilte-retraite met vijftig andere mensen om je heen een week zwijgend doorbrengen. Ik beoefen deze (en andere) vormen met grote regelmaat en weet inmiddels: stilte is altijd helend.

Een goede manier om stilte te ervaren is door middel van meditatie. Soms is het moeilijk kiezen uit al die verschillende meditatietechnieken. Duidelijk is wel dat geen enkele techniek geschikt is voor iedereen. Op dit moment werk ik vooral met chakra meditatie en yoga nidra.
Chakra meditatie is een techniek waarbij de aandacht wordt gebracht naar de energiewielen langs de wervelkolom. Ik leerde deze techniek bij Paul en Suzee Grilley en voel me aangesproken door het betrekkelijk actieve karakter ervan. Kennelijk vind ik het prettig om mijn hoofd wat te doen te geven.
Yoga Nidra, soms het 'meditatieve hart van yoga' genoemd, leerde ik bij Uma en Nirlipta Dinsmore-Tuli. In hun interpretatie van Yoga Nidra zijn elementen van zelf-hypnose en andere technieken opgenomen. Ook brengen zij traditionele en moderne wetenschappelijke kennis bij elkaar. Anders dan bij andere meditatievormen mag je bij Yoga Nidra liggen. Heel fijn als langdurig stilzitten je rugklachten verergert!


​

Contact
email: annaqiyoga@gmail.com

Bewegen met aandacht staat ingeschreven
bij de Kamer van Koophandel, nr. 50720384


Website door SW designs.   -   Foto's van Anna Aalten en Maarten Hoogland